Всеволод Кевлич, футбольний експерт: Кріштіану Роналду став дорогою іграшкою. “Ювентус” має визначитися, чи потрібен він команді

13 травня 2020 р.

Чемпіонат Італії з футболу призупинили 9 березня, і не відомо, чи вдасться його поновити. Можливо, матчі почнуться восени і точно – без глядачів. Тож клуби не зможуть зароб­ляти на продажу квитків. А це одна з основних статей доходу “Ювентуса” – найбагатшого клубу країни, який має свій стадіон. 

Позаторік “Ювентус” підписав контракт із Кріштіану Роналду. Дав йому 31 мільйон євро зарплати. Це вчетверо більше, ніж в інших футболістів.

5 лютого португальцю виповнилося 35 років. Чи зможе клуб в умовах економічної кризи утримувати висококласного гравця, кращі сезони якого позаду?

– Багато що залежить від зобов’язань Роналду перед “Ювентусом”, – каже футбольний експерт Всеволод Кевлич, 50 років. – Важливо, як формується його зарплата і яка в ній частка спонсорів. Думаю, через пандемію коронавірусу багато контрактів у футболі переглянуть. У фінансових питаннях може бути компроміс. Принаймні на певний час.

Господарі “Ювентуса” – родина Аньєллі, власники автоконцерну “Фіат”. Фінансова подушка в них є. Але Роналду – дорога іграшка. Потрібно буде визначитися, чи потрібен він команді. Його футбольні якості з часом не кращають.

Автор: REUTERS
Кріштіану Роналду перейшов з іспанського ”Реала” до італійського ”Ювентуса” влітку позаторік за 117 мільйонів євро
Кріштіану Роналду перейшов з іспанського ”Реала” до італійського ”Ювентуса” влітку позаторік за 117 мільйонів євро

До зупинки чемпіонату Роналду на полі виправдовував свою зарплату?

– Відносно. Рівень він тримає. Але футбол тренера “Ювентуса”

Мауріціо Саррі не передбачає залежності гравця атаки. Системотворчим там є опорний півзахисник. Думаю, вони впораються й без Роналду, якщо доведеться його продати.

Чи не заважає Роналду розкритися 26-річному Пауло Дібалі, найталановитішому гравцеві “Ювентуса”?

– Якби не Роналду, Дібала отримував би більше уваги, обов’язків. Але в них різні функції. Дібала – більше пристосований до гри по всій ширині поля, а Роналду, особливо тепер, спрямований на вертикальний футбол.

В аргентинця є інша проблема – нестабільність. Може сильно зіграти кілька матчів, а потім провалитися.

Чи реальна для Роналду зміна клубу?

– Кажуть про повернення в англійський “Манчестер Юнайтед”. Але під стиль гри нинішнього тренера Уле-Гуннара Сульшера він не підходить. Буде дисбаланс. Потрібні не гірші партнери. Сьогодні склад команди слабкий. Тим паче, що Поль Погба може влітку піти.

Повернення в “Реал” імовірніше. Кріштіану там люблять. Повернувся тренер Зінедін Зідан. Але щось нове португалець навряд чи дасть команді.

Кріштіану Роналду вигравав чемпіонства в Англії, Іспанії та Італії. З топчемпіонатів не перемагав у Німеччині. Фінансово міцна “Баварія” – варіант для нього?

– Німці більше люблять грати в колективний футбол. Це не підходить для індивідуаліста Роналду. “Баварія” – команда, яка створює гравців, не використовує таланту й зірковості. Доводять спортсменів до зіркового статусу. Згадайте проблеми Матса Гуммельса, Маріо ґетце, Коутіньйо, Хамеса Родріґеса. Готового футболіста “Баварія” не може підібрати під модель власної гри.

Чи може Роналду залишити Європу?

– Він щасливий, коли грає в якісний футбол. Цього йому не зможуть запропонувати ні в Китаї, ні на Близькому Сході. Завжди грав у топових клубах, де майстерність партнерів висока. Мені важко спрогнозувати, як Роналду проявить себе в команді, яку потрібно тягти самостійно.

Заробив він достатньо. Немає сенсу залишати топфутбол тільки заради грошей.

Можливо, закінчить кар’єру?

– Це питання співмірне з тим, коли завершить грати великий тенісист Роджер Федерер, якому в серпні виповниться 39. Сьогодні медицина й відновлювальні системи досягли такого рівня, що спортсмени можуть виступати до 40 років і навіть більше. Функціонально Роналду готовий прекрасно. Доки хоче – гратиме.

Залишити коментар

Filed under "2014-2020"

Залишити коментар