За виключенням України. Розмова з оперною дівою Марією Максаковою

29 грудня 2019 р.

Оперна діва, солістка Маріїнського театру, виключена з його репертуару після еміграції до України 2016 року, 22 грудня дебютувала на сцені культового Карнегі-холу в Нью-Йорку в програмі “Різдвяний бал”, після чого підписала контракт з американською продюсерською агенцією, що займатиметься її ангажементом у світі.

 

За виключенням України. Цю фразу співачка окремо вписала у документ, бо вважає Україну країною свого творчого перетворення та хоче сама вирішувати свою долю тут. Костянтин Дорошенко поговорив з нею про підстави та перспективи такого рішення.    

Крім музичної, Марія Максакова відома політичною діяльністю. Як депутатка Державної Думи РФ від партії “Єдина Росія”, 2014-го вона розкритикувала закон про заборону пропаганди гомосексуалізму в Росії, доводячи, що він стигматизує частину суспільства, служить його радикалізації та суперечить здоровому глузду.

“За виключенням України”. Розмова з оперною дівою Марією Максаковою
Марія Маскакова. Джакомо Пуччіні, опера “Тоска”. SH Alexandr

Марія Максакова не підтримала законопроєкт про заборону на усиновлення російських сиріт громадянами США, а на час голосування по постанові про анексію Криму виїхала в Таїланд, щоб не брати участі у протизаконному рішенні. В грудні 2016-го разом з чоловіком, депутатом Держдуми Денисом Вороненковим, Максакова емігрувала до України.

23 березня 2017 р. Вороненкова було застрелено в центрі Києва. Того ж року співачка дебютувала на сцені Національної філармонії в Києві з програмою українських арій та пісень, присвяченою пам’яті чоловіка, та виступила на відкритті Форуму видавців у Львові у Львівському Національному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької.

Костянтин Дорошенко: Підписаний у Нью-Йорку контракт є принципово новою сходинкою у вашій кар’єрі? 

Марія Максакова: Так. Бо Spotlight Artists Management має інновативний підхід, що відповідає ХХІ століттю. У них представлені артисти в розквіті сил, це їх фокус. Сучасна музична індустрія так влаштована, що творець не може бути сам по собі, дуже велика складова успіху музиканта – це талант його менеджера. Сьогодні ви навіть не дізнаєтеся, де й на які ролі які театри влаштовують прослуховування, все, включно з організацією зустрічей, графіком поїздок, аж до репетицій, спектаклів і спілкування з пресою організовує для вас менеджер. Чи варто говорити про те, наскільки важливо знайти свою людину з подібними смаками та переконаннями? Втім, це завжди було важливим, згадаймо хоча б Марію Каллас та її першого чоловіка Джованні Менеґіні. Але нині зустріти свого менеджера, мабуть, важливіше, ніж вдало одружитись. 

“За виключенням України”. Розмова з оперною дівою Марією Максаковою
Джакомо Пуччіні, опера “Тоска”. SH Alexandr
В роботі для мене має цінність людський контакт, коли люди мають щиру повагу одне до одного, як особистості, а не просто є навзаєм корисними.

Одна з фундаторок Spotlight Artists Management Зоя Грамагін сама є перфектною співачкою, яка в даний час виконує складні партії і це, безумовно, вигідно виокремлює її серед багатьох інших, які розмірковують про вокал умоглядно. Друга засновниця Наталія Бурлуцька крім прекрасних музичних проєктів ще й успішно виступає кураторкою мистецьких виставок. Усе це створює в агенції особливу атмосферу творчого пошуку та віншування таланту.

К. Д.: Чому ви вирішили залишити Україну територією, на яку контракт не розповсюджується?

М. М.: Україна має унікальне значення для моєї долі, як особистої, так і співочої. Якби я не потрапила в Україну та не опинилася в такій складній ситуації, можливо, я ніколи б не дійшла до своїх нинішніх, не побоюся цих слів, виконавських висот. За три роки я перелаштувалася з меццо у сопрано, що, звісно, трапляється зі співачками, але далеко не завжди настільки вдало.

Надскладні виклики потребують надпотужних зусиль та особистостей – під керівництвом легендарної співачки та жорсткого педагога Марії Стеф’юк я наважилася на цей крок. Були створені складні партії – “Тоска” Джакомо Пуччіні, Ліза в “Піковій дамі” та Тетяна в “Євгенії Онєгіні” Петра Чайковського, Дездемона в “Отелло” Джузеппе Верді, зараз готую його “Аїду” на весну.

“За виключенням України”. Розмова з оперною дівою Марією Максаковою
Петро Чайковський, опера “Пікова Дама”. SH Alexandr

Все це стало можливим завдяки співпраці з Харківським Національним академічним театром опери та балету ім. Миколи Лисенко. Його диригент Дмитро Морозов, головний режисер Армен Калоян та художній керівник Олег Орищенко огорнули мене творчою турботою. Це створило унікальні можливості виконувати новий репертуар і знімати опери цілком, маючи тепер уже ціле нове портфоліо, за що велика подяка NN-Studio й особисто Євгену Нємцову. Ніколи я не отримала б цього контракту в Нью-Йорку, якби залишилася професійно на тому рівні, як співала до приїзду в Україну.

К. Д.: Тут працює і ваш благодійний фонд…

М. М.: Всі читали, що буває з лозою, яка не приносить плоду. Щоби віддячити музичній Україні, я заснувала фонд підтримки молодих музикантів, з яким ми реалізували амбітну ідею по створенню соціальної платформи mashamusic.org. В ній підлітки, що займаються класичною музикою, можуть спілкуватися між собою, виходити на наставників, меценатів, отримувати допомогу у концертній діяльності, придбанні інструментів. 

К. Д.: Певним чином приїзд в Україну став для вас поверненням до витоків вашої творчої династії. Її засновник, оперний співак, режисер та антрепренер Макс Шварц, що взяв псевдонім Максиміліан Максаков, народився в Чернівцях 1869 року та отримав світове визнання, коли гастролював від Відня до Далекого сходу. 

М. М.: Так, і Чернівці, Буковина мають особливе для мене значення. 31 січня, через два з половиною роки роботи, я рада буду представити спеціальний концерт, присвячений пам’яті Максиміліана Максакова в Чернівецькій обласній філармонії під керівництвом головного диригента її симфонічного оркестру Йосипа Созанського.

“За виключенням України”. Розмова з оперною дівою Марією Максаковою
Джузеппе Верді, опера “Отелло”. SH Alexandr

Наші юні таланти виконуватимуть віртуозні твори і я заспіваю декілька арій. За підсумком виступу найяскравіший з молодих виконавців зможе вирушити до Нью-Йорку і так само як я дебютувати в Карнегі-холі. Про це ми домовилися з фондом “Таланти світу”, його засновнику Давиду Гвініанідзе дуже сподобалася наша соціальна мережа та намагання просувати юних музикантів України у віртуальному просторі.

Подібні концерти ми хотіли би влаштувати в усіх областях України, тим більше, що прослуховування, ініційовані моїм фондом, за останні два роки відбулися майже усюди. Проте, це безперервний процес: таланти з’являються кожен рік і ми раді кожній дитині, яка зацікавилася класичною музикою. На інтернет-платформі ми не лише надаємо цій молоді площадку для створення цільової сторінки, але навчаємо азам краудфандингу та музичного менеджменту.

Повертаючись до початку нашої розмови про те, що без менеджменту творець сьогодні розвиватися не може, сподіваюсь, що на цьому порталі тренуватимуться не лише виконавці, але й майбутні продюсери та меценати.

 

 

 

 

 

Джерело: Суспільне

Залишити коментар

Filed under "2014-2020"

Залишити коментар